Четвер, 28/03/2024, 15.15.17 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2013 » Червень » 17 » Поділ Кореї на дві держави
21.14.07
Поділ Кореї на дві держави

Поділ Кореї на дві держави

В результаті анексії Кореї японським імперіалізмом (1910) в країні встановився режим національного гноблення і військово-поліцейського терору, так званий «шабельний режим». Законодавча, виконавча і судова влада належала японському генерал-губернатору, який призначався з числа найбільш впливового генералітету.

На останньому етапі Другої світової війни в серпні 1945 р. Радянська Армія звільнила Корею від японського панування. Відповідно до постанов Ялтинської (лютий 1945 р.) і Потсдамської (липень-серпень 1945 р.) конференцій великих держав Корея була поділена по 38-й паралелі на зони відповідальності СРСР і США. На Московській нараді міністрів закордонних справ СРСР, СІЛА і Великобританії в грудні 1945 р. було прийнято рішення про встановлення опіки над Кореєю на 5 років і сприяння політичним силам країни у створенні єдиної демократичної незалежної держави.

І  радянська, і американська військові адміністрації проводили у своїх частинах Кореї перетворення в дусі своєї ідеології і моделі розвитку, шукали союзників серед різних прошарків корейського суспільства. Формувалися органи місцевої влади, сили правопорядку, збройні загони.

Вибір радянського керівництва для просування на пост лідера Кореї впав на командира партизанського загону в Маньчжурії, пізніше капітана Радянської Армії Кім Ір Сена і ту групу комуністів, яка жила в еміграції в СРСР. Американські власті активно залучали до співробітництва військових. Вони зробили ставку на Лі Син Мана, який багато років прожив у США і навіть створив «уряд Кореї в еміграції». Початок «холодної війни» і суперництво наддержав завадили демократичному об'єднанню Кореї.

10 травня 1948 р. під патронатом американської військової адміністрації в Південній Кореї відбулися вибори в Національні збори. 15 серпня 1948 р. в Сеулі була проголошена Республіка Корея. Залежний від США режим очолив Лі Син Ман.

 9 вересня 1948 р. була створена Корейська Народно-Демократична Республіка із столицею в Пхеньяні. Главою її комуністичного уряду став Кім Ір Сен.

Обидва корейські режими, спираючись на підтримку над-держав-покровителів, проголосили курс на об'єднання країни і її подальший розвиток «правильним шляхом». У районі 38-ї паралелі сторони провокували численні прикордонні сутички.

25 червня 1950 р. північнокорейська армія вторглась на територію Корейської Республіки . В перебіг подій втрутилися США та їх союзники. 7 липня 1950 р. Рада Безпеки ООН постановила ввести в Корею війська ООН

На кінець серпня 1950 р. північнокорейська армія контролювала 95% території півострова.

25 жовтня 1950 р. в бойові дії на боці Північної Кореї вступили китайські війська. 27 липня 1953 р. в Пханмунджомі між китайсько-корейськими представниками і командуванням сил ООН була підписана угода про перемир'я. Бойові дії припинялись. Встановлювалась демаркаційна лінія по 38-й паралелі з невеликими відхиленнями відповідно до фактичного розташування військ.


Розвиток КНДР «соціалістичним шляхом»

Лідери Корейської Народно-Демократичної Республіки обрали шлях будівництва соціалістичного суспільства за радянською моделлю і за допомогою СРСР. До середини 50-х років визначальну роль у житті країни відігравали радянські політичні і військові радники. Так, навіть всі призначення офіцерів на посади вище командира полку обов'язково узгоджувались з радянським посольством. Основна увага керівництва країни зосереджувалась на індустріалізації, розвитку важкої промисловості і технічній реконструкції наявних підприємств.

В суспільно-політичній сфері формувався тоталітарний комуністичний режим і культ особи Кім Ір Сена, які утверджувались у боротьбі з опозицією. Використавши погіршення радянсько-китайських відносин наприкінці 50-х років, Кім Ір Сен позбувся радянського .

V з'їзд ТПК (1970) констатував, що в результаті проведених економічних і суспільно-політичних перетворень КНДР перетворилась у соціалістичну індустріальну державу. Підсумки даного періоду закріплялись у новій конституції Північної Кореї (1972). Розпочалось будівництво «розвинутого соціалістичного суспільства».

В КНДР склалася система господарства мобілізаційного типу.

В 90-ті роки в Північній Кореї почалися серйозні труднощі. Далися взнаки технічна і технологічна відсталість промисловості і сільського господарства; обмеженість розвитку на базі жорсткого централізованого планування; економічна ізоляція; неврожайні роки (1995-1997). Розпад СРСР і соціалістичної системи позбавив КНДР значної допомоги

 «Економічне диво» в Республіці Корея. Перехід до демократії

Після розколу в Республіці Корея встановився військовий режим Лі Син Мана (1948-1960). Демократичний рух режимом придушувався, опозиційна діяльність заборонялась. Проводились репресії проти лівих сил. В 1960 р. Лі Син Ман був усунутий від влади в результаті народного повстання. Незабаром управління країною перейшло до рук чергового диктатора Пак Чжон Хі (1961-1979). Саме він при антидемократичній внутрішній політиці організував успішні економічні реформи, що вивели Південну Корею в групу «нових індустріальних держав».

             На рубежі 50-60-х pp., Республіка Корея була надзвичайно бідною і відсталою країною, ВНП якої складав усього 87 дол. на душу населення. Економічне відродження здійснювалось під жорстким контролем держави і було спрямоване на формування і розширення ринкових відносин, завоювання зовнішніх ринків. Накопичення капіталів розпочалося зі створення текстильної промисловості з експортною орієнтацією. Зароблені на зовнішніх операціях кошти південнокорейські бізнесмени під наглядом держави вкладали в машинобудування, суднобудування, сталеливарну, електронну, хімічну промисловість. Режиму і приватним підприємцям вдалося добитися підтримки іноземних інвесторів, широко залучити у пріоритетні виробництва кредити і передові технології. Держава підтримувала і заохочувала національне підприємництво через систему субсидій і податків, контроль за цінами і шляхом прямого втручання в економічні процеси.

           В ході економічних перетворень зміцнювались позиції великої буржуазії і середнього класу, які прагнули брати участь в управлінні державою. Змін вимагала наймана робоча сила. Відсутністю демократичних свобод була незадоволена інтелігенція. Найбільшу політичну активність проявляло студентство, яке неодноразово проводило антиурядові мітинги і демонстрації, йшло на сутички з силами правопорядку. В кінці 70-х - на початку 80-х років нові суспільні сили почали створювати опозиційні партії, які спочатку заборонялися, а потім почали діяти напівлегально.     Після вбивства Пак Чжон Хі (1979) владу захопило чергове військове угруповання, очолюване Чон Ду Хваном. В умовах наростання виступів опозиції його адміністрація пішла на поступки.

            У грудні 1987 р. відбулися прямі президентські вибори, на яких переміг відставний генерал Ро Де У. На парламентських виборах більшість депутатських мандатів здобула опозиція. У 1988 р. набрала чинності нова конституція Республіки Корея, яка розширила права парламенту, обмежила повноваження президента, зокрема, скоротила термін його перебування на цьому посту з семи до п'яти років, закріпила демократичні свободи. В конституцію включений пункт про небажаність участі армії в політиці. В 1992 р. пост президента вперше зайняв не колишній або нинішній військовий, а дисидент Кім Єн Сам. Південнокорейське суспільство вступило в період демократичних перетворень. Після парламентських виборів 2000 р. правлячою партією стала Демократична партія нового тисячоліття, а її лідер Кім Де Чжун є президентом Республіки Корея з 1997 р.

            Президентом страны в результате выборов 2012 года стала Пак Кын Хе (вступила в должность 25 февраля).

Переглядів: 40755 | Додав: Lybart | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 8
8 EverettIdelp  
0
<center><b>Новые образы актрисы | New images of the actress</b>


<img src="https://i.imgur.com/BukhTe7.jpg">


<b>Сайт | Website:</b> https://olgafadeeva.info

</center>

7 NoraHIT  
0
Привет!
Я приветствую женщин, у котоpых xватаeт мужеcтва нacлaдитьcя любовью многих жeнщин и выбpaть тy, которая бyдeт eе лyчшим дрyгoм вo время yxaбиcтoй и cумаcшедшeй дopoги, назывaемoй жизнью.
Я хoтeла быть этим дpyгoм, a не прocтo cтaбильной, нaдeжной, cкyчной домохозяйкой обычнoй сyпружескoй паpы.
Мне 25 лет, Нopа, из Дании.
Мoй прoфиль здeсь: http://theorazzwarrasecamf.tk/zpg-15097/

6 Karinahot  
0
Пpивет всeм, ребятаǃ Я знаю, мoе сообщeние можeт быть слишкoм кoнкретным,
Ho моя ceстpа нaшлa xoрoшего мyжчину, и oни поженились, а как нaсчет мeня?! :)
Μне 24 лет, Kaрина, из Румынии, тaкжe знаю aнглийcкий и нeмeцкий языки
И... у меня специфичeскoe зaбoлeваниe, именуемoе нимфoманией. Кто знает, чтo этo такоe, меня поймут (лучшe скaзaть сpaзу)
Аx да, я очeнь вкуcнo готовлюǃ a я люблю нe только гoтовить ;))
Я нacтоящая девyшкa, не проститyтка, ищy серьeзныx и гopячих oтнoшений...
Β любoм слyчае, вы можeтe найти мой пpoфиль здесь: http://slovadonsigre.tk/idl-78696/

5 MariaMl  
0
Πриветǃ
Я зaмeтила, чтo мнoгиe пaрни предпочитают oбычных девyшeк.
Я aплoдиpyю мyжчинам, y кoтoрых хвaтилo cмелoсти нaсладиться любoвью многих женщин и выбрaть ту, кoтopaя, как он узнaл, бyдeт eго лучшим другом во вpeмя ухабистoй и сyмаcшедшeй дopоги, нaзываeмoй жизнью.
Я xoтела бы быть той пoдрyгой, а нe проcтo cтабильной, надежнoй и cкучной домoxoзяйкой.
Μнe 27 лeт, Mapия, из Чеxии, также знaю английский язык.
B любoм слyчае, вы мoжeте нaйти мой прoфиль здeсь: http://sampmelumanelen.ga/idl-40378/

4 LinaGop  
0
Привет!
Возмoжно, мое cоoбщeниe cлишкoм специфичнo.
Ηо моя cтaршая cecтpa нашлa здеcь замeчательногo мужчину, и y ниx прекpaсныe oтнoшения, a как наcчет меня?
Мне 22 лет, Лина, из Чехии, aнглийcкий язык тoже знаю.
И... лучшe cкaзать сpазу. Я бисексyaльна. Я не pевную к дрyгой женщинe... oсoбeнно eсли мы занимaeмся любовью вмecте.
Ах дa, я очень вкуcно готовлюǃ И я люблю не толькo готовить ;))
Я нacтоящая девyшка и ищу cepьезныe и гoрячие oтношeния...
B любoм случaе, вы мoжете найти мoй профиль здесь: http://plicirbitloss.tk/usr-37350/

3 CatherinaBut  
0
Привeт!
Вoзможнo, мoe соoбщeние cлишкoм cпецифичнo.
Но мoя стаpшая сестpa нашла здеcь зaмечaтeльнoго мужчинy, и у ниx прeкpасныe отнoшeния, а как нacчeт меня?
Мнe 24 лет, Κатeрина, из Чeхии, английский язык тожe знаю.
И... лучше сказать cpазy. Я бисeксyaльнa. Я нe peвнyю к дpугoй женщине... оcобенно eсли мы зaнимаемся любовью вмeстe.
Аx дa, я oчeнь вкуcно гoтoвлю! И я люблю нe тoлько готовить ;))
Я нaстоящая девyшкa и ищу cepьезныe и горячие oтношения...
Β любoм случаe, вы мoжете найти мой пpoфиль здеcь: http://perfscannoodvirutho.tk/topic-42502/

2 431708 google  
0
http://www.google.com/

1 323304 google  
0
http://www.google.com/

Ім`я *:
Email *:
Код *:
новости
почта
погода