П`ятниця, 29/03/2024, 06.49.15 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2013 » Червень » 17 » 84. Основні положення євразійства як геополітичної концепції.
21.06.23
84. Основні положення євразійства як геополітичної концепції.

Євразійська доктрина  найповніше розроблена у 20-х роках XX ст. російськими емігрантами Н.Трубецьким, В.Ільїним, М.Шахматовим, Г.Флоренським, Л.Карсавіним та ін. У наш час цю доктрину "розвивають" російський геополітик Алєксандр Дуґін та український географ Володимир Дерґачов (м. Одеса).

На відміну від "європрейської" і панславістської концепції протиставлення Сходу й Заходу, євразійська доктрина передбачає модель "периферія-центр". Згідно з цією доктриною, центром Євразії є Росія, а периферією - Європа, Китай, країни мусульманського світу. Це євразійське утворення має протистояти "атлантичному трикутнику" - США, Канада, Великобританія. Ідея євразійства особливо поширюється в наш час, коли Росія прагне увійти у "спільний європейський дім" і заграє з країнами мусульманського світу в Азії (Іран, Ірак, Пакистан), а також Китаєм та Японією.

Оцінюючи сучасне геополітичне положення України, не можна не враховувати цього чинника. Наша держава по-своєму повинна використати євразійську доктрину і виходити у мусульманський (особливо розв'язавши проблему кримських татар), германський (сприяючи переселенню німців з Росії і Казахстану в Україну і відновлюючи зв'язки з країнами колишньої Австро-Угорської імперії) та далекосхідний (налагоджуючи контакти з Японією, в тому числі з допомогою українців Зеленого Клину) світ. Доцільно у цьому контексті формувати вісь Берлін - Відень - Будапешт - Київ - Стамбул - Токіо.

Переглядів: 1941 | Додав: Lybart | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
новости
почта
погода